Cand incep femeile sa se gandeasca la fertilitate

 

Multe femei tinere isi imagineaza ca nu vor trebui sa se gandeasca la fertilitate pana nu sunt in jurul varstei de 30 de ani. In schimb, de la 20 la 30 de ani sunt concentrate mai mult pe contraceptie si evita in mod activ sa ramana insarcinate.

Cu toate acestea, cele care isi doresc sa aiba totusi copii la un moment dat, ar trebui sa considere o evaluare cu un medic specialist in fertilitate mult mai devreme. Cele mai mari sanse de a concepe sunt pana in 30 de ani pentru o femeie fara probleme de sanatate, dupa care gradul de fertilitate incepe sa scada, reperul pentru o varsta problematica fiind cel de 35 de ani.

Femeile asteapta acum mai mult ca oricand sa ramana gravide, fata de deceniile precedente, cand multe deveneau mamici pana in 25-30 de ani. Numeroase statistici indica faptul ca in zilele noastre, femeia moderna prefera intai sa aiba un loc de munca si o situatie financiara stabile, sunt concentrate pe dezvoltarea profesionala mai intai si apoi pe cea personala, varsta considerata potrivita pentru o casatorie este tot mai inaintata.

Doctorii recomanda femeilor care isi vor dori pe parcursul vietii sa devina mame sa se adreseze medicului pentru o discutie pe tema fertilitatii mult mai devreme de 30 de ani, in special atunci cand au un istoric medical in familie de infertilitate sau sufera de cicluri menstruale neregulate sau alte conditii care pot afecta fertilitatea.

Elemente precum fumatul, obezitatea, un regim alimentar dezechilibrat, infectii si afectiuni ale organelor reproductive feminine sunt factori care sunt adesea asociati cu problemele de fertilitate.

Indrumarea medicala ia in calcul toate aceste elemente, poate identifica din timp probleme asimptomatice si poate ajuta in evaluarea fertilitatii si pregatirea organismului pentru o sarcina atunci cand aceasta va fi dorita.