Ce inseamna un ciclu menstrual scurt pentru fertilitatea ta

Cand numeri mai putin de 28 de zile in ciclul menstrual, sansele tale de a ramane insarcinata pot fi influentate de acest aspect. Si pentru fiecare femeie in parte, aceasta influenta se poate manifesta diferit. Mai ales daca ne gandim ca pentru unele femei activitatea menstruala a inceput de la varsta de 9 ani, iar pentru altele abia in adolescenta, din nou gradul de fertilitate poate varia.

Astfel, atat durata ciclului menstrual cat si varsta de la care ai avut prima data ciclu pot influenta, conform ultimelor studii, posibilitatea de a concepe un copil. Studiul Universitatii din Boston a fost realizat pe un esantion de peste 2100 de femei care doreau sa ramana gravide. Ele au raspuns la chestionare detaliate, iar cercetatorii au determinat ca femeile cu un ciclu menstrual de 26 de zile sau mai scurt au un grad de fertilitate scazut.

In mod similar, femeile care au avut primul ciclu menstrual inainte de varsta de 12 ani vor avea mai multe greutati in a concepe fata de femeile care au inceput dupa 12, 13 ani.

Conform autorilor studiului, un ciclu menstrual scurt ar putea indica o fereastra mai scurta de timp pentru concepere si o imbatranire ovariana prematura, sau ar putea lipsa ovulatiei in totalitate. Acestea indiferent de varsta femeii, iregularitatea ciclurilor sau afectiuni reproductive.

Aceste rezultate indica faptul ca trasaturile ciclului menstrual pot fi utilizate ca si markeri ai sanselor reproductive.

Daca legatura intre varsta la care o femeie are primul ciclu menstrual si fertilitatea nu este inca in totalitat explicata, este o varianta interesanta de luat in calcul. Un studiu deja in curs cauta sa identifice legatura exacta si importanta ei.

Toate acestea nu inseamna ca femeile cu un ciclu menstrual scurt nu pot avea copii. Ca si multe alte studii, acestea nu sunt valabile pentru 100% din populatie, dar merita luate in considerare in investigarea infertilitatii si in special in cursul tratamentelor de medicina reproductiva precum inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro.