Continutul ridicat de substante chimice in produsele cosmetice poate cauza infertilitate

Produsele cosmetice ocupa un rol important in viata de zi cu zi a femeilor, insa stii care este de fapt impactul acestora asupra sanatatii?

Cercetarile efectuate asupra subiectului au scos la iveala aspecte ingrijoratoare in ceea ce privesc consecintele si reactiile adverse ale utilizarii produselor cosmetice. Produse precum ojele, sapunurile antibacteriene, cremele anti-rid contin in numar mare elemente chimice ce pot avea efecte negative asupra sanatatii si fertilitatii femeii. Acestea afecteaza in mod distructiv echilibrul hormonal natural si sistemul reproducator.

Specialistii in FIV sunt ingrijorati de anumite substante chimice identificate care, pe langa efectele nocive asupra sistemului endocrin, afecteaza de asemenea si functiile ovariene, cauzand avorturi spontane si infertilitate feminina.

Spre exemplu, un sapun antibacterian aparent inofensiv poate reduce drastic sansele de conceptie. Acest impact este legat de substanta chimica triclosan identificata in sapunurile antibacteriene, substanta care ataca sistemul endocrin si respectiv echilibrul hormonal natural. Cand hormonii sunt in dezechilibru, sansele de a genera ovocite sanatoase sau spermatozoizi maturi scad considerabil.

Alte substante daunatoare sunt parabenii, intalniti in produse precum: sapun, sampon si balsam. Parabenii reprezinta un tip de conservanti utilizati in special pentru a preveni inmultirea bacteriilor. In cantitati mari insa, parabenii pot afecta fertilitatea.

Expertii sustin ca ingredientele din oje sunt adevarate cocktailuri chimice cunoscute deja pentru consecintele alarmante asupra sanatatii, precum: infertilitate si malformatii congenitale la fat. Substantele din oje extrem de daunatoare sunt - formaldehidă, ftalatii (care provoaca infertilitate atat feminina cat si masculina) dintre care se enumera: Dibutil-ftalat, toluen si alti compusi organici volatili.

De asemenea, produsele utilizate pentru indepartarea ojelor contin si ele substante toxice precum: acetona, metacrilat de metil, toluen si acetat etilic. Si lista continua...

Toluenul si ftalatii sunt extrem de periculosi. Toluenul spre exemplu, un solvent folosit in oje pentru a obtine finisajul lucios al unghiilor, afecteaza sistemul nervos central si cauzeaza probleme de reproducere. Ftalatii, utilizati in majoritatea produselor cosmetice, dezechilibreaza hormonal orgnismul si are impact negativ asupra fertilitatii si asupra laptelui matern.

Expunerea prelungita la aceste produse cosmetice, respectiv substante chimice daunatoare, reprezinta un risc major pentru femei de a avea avorturi spontane si pentru viitorii copii de a suferi malformatii congenitale fizice și mentale.

Expertii in fertilitate concluzioneaza - urmarile sunt grave. Aceasta pot provoca avorturi spontane, nasteri premature, greutatea scazuta a fatului la nastere, probleme de invatare, probleme la nivel cerebral si de comportament, afectiuni la rinichi sau leziuni ale sistemului nervos.