Crioconservarea, solutia moderna pentru cupluri

Crioconservarea nu mai este doar o idee din categoria science-fiction, ci o metoda simpla si utila pentru cei care din diverse motive doresc sa isi pastreze o parte din celule.

Metoda poate fi folosita pentru stocarea ovocitelor, spermatozoizilor, embrionilor si nu numai, in functie de dorinta si necesitatea fiecaruia.

Posibilitatea de conservare a embrionilor este utila femeilor care, in urma procedurilor de fertilizare in vitro, au obtinut mai multi embrioni pe care nu doresc sa-i foloseasca in acelasi ciclu de fertilizare.

De asemenea, datorita dezvoltarii tehnologiei de conservare si o data cu noile schimbari sociale, tot mai multe femei, decid sa amane sarcina prin “inghetarea” celulelor reproductive sau a embrionilor, pentru o Fertilizare in Vitro ulterioara.

In unele tari dezvoltate, exista angajatori care trec beneficiile crioconservarii in lista serviciilor medicale de baza oferita angajatilor.

Cine poate beneficia de avantajele crioconservarii?

In mod normal, la aceasta metoda poate apela oricine doreste sa-si pastreze anumite celulele pentru o perioada determinata de timp. Sunt clinici care recolteaza celule stem de la nou nascuti, pentru a le conserva si utiliza mai apoi, in functie de necesitati. De obicei insa, crioconservarea este optiunea preferata de femei si barbati pentru scopuri reproductive. In unele situatii procesul este chiar indicat persoanelor care doresc sa obtina o sarcina in viitor, insa sufera de anumite afectiuni.

Barbatii pot decide sa-si congeleze spermatozoizii atunci cand sufera de anumite boli si trebuie sa urmeze un tratament care afecteaza calitatea materialului reproductiv (ex: chimioterapie, vasectomie, steroizi, sulfalazine – medicament antinflamator etc). S-au inregistrat chiar cazuri cand femei din intreaga lume au ramas insarcinate cu sperma sotului decongelata, dupa ce acesta a decedat.

In centrul de fertilitate Omini Clinic exista un program crio-oncologic tocmai pentru astfel de situatii.

Pentru femei, un motiv de congelare a ovulelor este amanarea sarcinii din cauze profesionale sau sociale. Decizia aduce o serie de avantaje precum conceperea unui copil intr-un moment de ascensiune materiala si pregatire psihologica.

Care sunt avantajele procesului?

Crioconservarea este solutia recomandata de a pastra embrionii obtinuti prin metode de reproducere umana asistata pentru urmatoarele cicluri de fertilizare, chiar si dupa o perioada mai indelungata de timp. Femeile evita astfel stresul aferent tuturor procedurilor pana la inseminarea propriu zisa, hiperstimularea ovariena precum si recoltarea suplimentarea a ovocitelor.

De asemenea, crioconservarea este folosista cu succes in cadrul FIV-ului segmentat, o abordare moderna prin care se inregistreaza rate tot mai bune de obtinere a sarcinilor. Acest concept a fost lansat acum cativa ani si consta intr-o stimulare ovariana cat mai eficienta, obtinerea unor embrioni de calitate, apoi toti acesti embrioni sunt inghetati, iar transferul lor se realizeaza intr-un alt ciclu natural.

Rationamentul pentru care se evita transferul pe ciclul de stimulare (fresh cycle) sunt valorile excesive ale Estradiolului (hormon implicat in stimularea ovariana). Aceste valori crescute ale Estradiolului  in ciclurile de stimulare au multiple efecte nedorite:

  • contractilitate uterina crescuta
  • afectarea endometrului (locul de implantare al embrionilor)
  • frecventa mai mare a sarcinilor extrauterine
  • greutate mai mica la nastere a nou nascutilor
  • nasteri premature mai frecvente

In multe cazuri avantajul congelarii se reflecta si asupra costurilor. La Omini Clinic procedura de congelare sau de vitrificare a embrionilor costa intre 300 si 500 de euro in functie de metoda folosita si numarul de embrioni congelati. Pretul include monitorizarea acestora pentru primul trimestru, dupa care doritorii pot continua stocarea cu 60 euro pentru 3 luni, iar embriotransferul cu embrioni inghetati costa 700 euro. Un nou ciclu de fertilizare in vitro insa este mult mai costisitor - in jur de 1750 euro (fara ICSI si fara costul tratamentului de stimulare ovariana, care pot umfla considerabil costurile finale).

Studiile facute cu scopul de a cerceta impactul crioconservarii asupra nasterilor si a nou nascutilor nu au aratat anomalii in dezvoltarea fetilor. Multi specialisti afirma chiar faptul ca procedura de “congelare” a embrionilor ii selecteaza natural pe cei mai viabil din punct de vedere al sperantei de viata.

Cum are loc procesul?

 Crioconservarea se poate efectua prin inghetare lenta sau printr-o metoda mai avansata tehnologic de inghetare imediata, numita si vitrificare.

Inghetarea lenta sau cu rata controlata este o tehnica dezvoltata in anii 70 si inseamna inghetarea celulelor gradual, controlat, pana la temperaturi de -196 grade. Rata de inghetare difera in functie de tipul de celula, dimensiune si permeabilitatea la apa, insa se realizeaza la o reducere a temperaturii de circa 1 grad C pe minut. Sansele de supravietuire a celulelor dupa dezghetare prin metoda lenta sunt de 80%. 

Vitrificarea este optiunea mai moderna a crioconservarii, aparuta la mijlocul anilor 80 si consta in inghetarea rapida a celulelor in azot lichid, la temperaturi extrem de scazute. Specialistii afirma ca metoda are sanse de succes mai mari comparativ cu inghetarea lenta, circa 90% dintre celulele inghetate reusind sa supravietuiasca procesului.

Pentru a proteja celulele de posibile leziuni ce pot aparea in urma congelarii se folosesc crioprotectanti speciali. Acestia au rolul de a creste vascozitatea din interiorul celulelor, pentru a evita formarea cristalelor de gheata, care pot duce la deterioarea celulelor dupa dezghetare.

Dezghetarea se face la temperatura camerei pentru 1-2 min, nu inainte de a se dilua crioprotectantii speciali folositi, pentru a intoarce embrionii in starea lor initiala.