Despre infertilitate si FIV in Romania - Interviu cu Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu

Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, Presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie, membru al echipei medicale OminiClinic, a acordat un interviu revistei medicale “Medical Market”. S-a discutat despre infertilitatea in Romania, cauzele acesteia si implicarea financiara a statului in tratarea cuplurilor infertile prin derularea Subprogramului National FIV/ET.

In prezent, Ministerul Sanatatii din Romania se implica cel mai putin in programe de finantare FIV, comparativ cu alte tari Est Europene. In 2016, dintre 3000 de cupluri inscrise in Subprogramul National, doar 850 au fost sustinte financiar partial. Mult prea putin comparativ cu programe de stat similare in strainatate. In tarile din fosta Iugoslavie, in Bulgaria, in Kosovo si Macedonia guvernele sustin cate 3-4 cicluri de Fertilizare in Vitro pe cuplu infertil. Ungaria sustine 10.000 de proceduri, iar Polonia a ridicat numarul de cicluri de fertilizare pe cuplu infertil de la 5 la 6 proceduri.

In cadrul interviului, domnul doctor a discutat si despre lipsa unui cadru legislativ in Romania in ceea ce priveste reproducerea umana asistata si despre importanta existentei unui proiect de lege in acest sens. Lipsa cunostintelor in domeniul reproducerii umane asistate a persoanelor de decizie si colaborarea superficiala cu specialistii in domeniu ingreuneaza finalizarea unei legi moderne, conform standardelor europene.

In prezent in Romania functioneaza 22 de centre de Fertilizare in Vitro, dintre care majoritatea sunt private, doar 2 dintre ele fiind de stat. Centrele sunt dotate cu tehnologii moderne si ofera tratamente personalizate fiecarui cuplu in parte. In 2015, Ministerul Sanatatii a comunicat o rata de succes cumulativa de 41,33% la nivel national, calculata ca medie a ratelor de success pentru fiecare centru. In aceste conditii de progres medical, domnul doctor Onofriescu indeamna specialistii sa trateze cat mai multe cupluri in tara si chiar sa atraga pacienti din alte tari in clinicile romanesti.

Cititi interviul in intregime pe site-ul revistei “Medical Market”