Efectele stresului asupra performantei in reproducerea umana

Stresul legat de infertilitate nu este un fenomen nou, stiut fiind faptul ca acest diagnostic aduce cu sine o serie de manifestari in plan emotional. Infertilitatea este frecvent descrisa de persoanele si cuplurile care s-au confruntat cu o astfel de problema drept cel mai stresant eveniment din viata lor, in mare si datorita sentimentului scazut de control in ceea ce priveste rezultatele tratamentelor sau a procedurilor urmate.

Cercetarile indica faptul ca stresul psihologic poate reduce performantele reproductive feminine in diverse moduri, cu implicatii ce tin de sistemul nervos, sistemele endocrin si imun. Un studiu care a vizat monitorizarea a 430 de cupluri pe parcursul a sase cicluri menstruale in cea de-a 21-a zi a fiecarui ciclu si evaluarea stresului prin aplicarea unui chestionar psihometric ce viza sanatatea generala, a condus la concluzia conform careia femeile cu grad ridicat de stres au inregistrat performante reproductive mai scazute.

Alte studii ne indica faptul ca acele cupluri care au beneficiat de consiliere si asistenta psihologica in timpul ciclului FIV au inregistrat scoruri scazute la anxietate si depresie, precum si rate ridicate de obtinere a sarcinii, in comparatie cu un grup de control care a primit servicii standard de ingrijire medicala.

De asemenea, se poate constata faptul ca femeile sunt predispuse la a experimenta un grad mai ridicat de stres. Acest lucru ar putea fi explicat pe de o parte prin faptul ca tratamentele si interevntiile se adreseaza in special femeii iar pe de alta parte prin presiunea sociala de a deveni mama.

Mai mult decat atat, este necesar sa distingem intre stresul acut cauzat de infertilitate de stresul cronic care nu este legat de aceasta problema (Eugster, Vingerhoets, van Heck si Merkus, 2004). In ambele cazuri se recomanda consultarea unui psiholog in vederea gestionarii optime a situatiei curente si a facilitarii intregului demers.

 

Dr. Psiholog Roxana Grigoras