Etape

Etape

Etapele initiale ale tehnicii ICSI sunt asemanatoare cu cele specifice fertilizarii in vitro clasice. Astfel, in functie de raspunsul pacientei la tratamentul de stimulare hormonala si de protocolul ales, se programeaza procedura de punctie a foliculilor in vederea recoltarii ovocitelor.

 
Pentru procedura ICSI, prepararea ovocitelor este diferita de cea necesara procedurii de fertilizare in vitro conventionale, in timp ce  sperma este preparata folosind tehnici comune. Toate etapele care urmeaza dupa prepararea ovocitelor si injectia lor au loc in conditii similare cu cele pentru fertilizarea in vitro conventionala.

 

Sperma este preparata pentru selectia spermatozoizilor de cea mai buna calitate. in general acest lucru se poate realiza cu ajutorul centrifugarii spermei in solutii cu densitate diferita si a migrarii spermatozoizilor in camere speciale, in mediu de cultura.
 

Echipamentul utilizat in cadrul procedurii ICSI este si el unul sofisticat, format dintr-un microscop cu inversie, doua micromanipulatoare si cele doua injectoare la care se adapteaza capilarele pentru ovocit si respectiv pentru spermatozoid. Intreaga procedura se desfasoara sub observatie microscopica si necesita foarte multa precizie din partea embriologului.

 
Procedura presupune micromanipulare celulara cu ajutorul a doua capilare subtiri, de doar cativa microni.La microscop se poate adapta si o camera cu ajutorul careia poate fi urmarita intreaga procedura, dar care ofera si posibilitatea vizualizarii de catre cuplu a embrionilor formati.

 

Exista numeroase avantaje ale folosirii tehnicii ICSI, principalul fiind cresterea sanselor de fertilizare a ovocitului, comparativ cu tehnica de fertilizare in vitro clasica. In cazul fertilizarii in vitro clasice pot aparea probleme in ceea ce priveste imposibilitatea trecerii spermatozoidului prin cumulus sau lipsa unei interactiuni corespunzatoare intre spermatozoid si membrana ovocitului.
 

Prin tehnica ICSI aceste posibile probleme sunt depasite si de asemenea se evita si posibilitatea fertilizarii ovocitului de catre mai mult de un spermatozoid, cu formarea ovocitelor polinucleate. Bineinteles ca exista posibilitatea nefertilizarii ovocitelor si in cazul ICSI, un motiv putand fi lipsa decondensarii materialului genetic al ovocitului sau al spermatozoidului.
 

Cu toate acestea, riscul esecului complet al procedurii este sub 5%. Pe langa numeroasele avantaje ale tehnicii ICSI, trebuie luat in considerare si constientizat riscul nasterii unui copil (mai frecvent in cazul baietilor) la care s-a transmis problema de infertilitate pe linie paterna.

Articole