Monitorizare materiale reproductive congelate

Monitorizare materiale reproductive congelate

Monitorizarea embrionilor congelati 
 

Programul de Reproducere Umana Asistata din cadrul clinicii noastre prevede monitorizarea embrionilor de calitate, obtinuti, dar netransferati in urma ciclului de fertilizare.

Embrionii sunt inghetati cu ajutorul unor medii special destinate acestei proceduri si a masinii de inghetare, in azot lichid. Principiul se bazeaza pe scaderea treptata a temperaturii, conform unui program bine stabilit. Embrionii la inghetare sunt alocati in paiete sigilate si etichetate cu datele personale ale pacientei, data de inghetare, numarul embrionilor inghetati si calitatea acestora. Paietele se pastreaza in casete colorate, in azot lichid, la -196 C pana la procedura de dezghetare.  

Criogenarea embrionilor de buna calitate permite efectuarea unui embriotransfer in unul din ciclurile naturale alese de medic si cuplu, astfel evitandu-se tratamentul de stimulare si recoltarea ovocitelor. Dispunem de un sistem german de congelare lenta (de la 37C pana la -196C) care pastreaza calitatea inalta a embrionilor dupa decongelare intr-un procent de 80-85%. 

Conservarea prin inghetare lenta permite obtinerea pentru embrionii fara fragmentatii (calitate A si A1) de 2-6 celule. Datele statistice din literatura demonstreaza ca nu exista o incidenta mai mare a aberatiilor genetice in cazul embrionilor congelati si decongelati si a celor transferati fara congelare-decongelare. 

Procedeul de transfer intrauterin al embrionilor dezghetati este identic cu cel al embrionilor proaspeti.  

Rata de succes in acest caz in Centrul nostru este superioara transferului embrionilor in ciclul cu FIV conventional. Explicatia ar fi un endometru mai natural, care are o capacitate mai mare pentru implantare. In Centrul nostru rata de reusita este de aproximativ 36%. 

Monitorizarea ovocite/blastocisti vitrificati
 

Fiind consecventi dezvoltarii continue a serviciilor oferite pacientilor si a investitiilor in echipamente de ultima generatie, Centrul de Fertilitate a achizitionat sistemul pentru vitrificarea ovocitelor, embrionilor si blastocistilor. Una din principalele aplicatii va fi vitrificarea ovocitelor pentru acele cazuri in care, dintr-un motiv sau altul, sperma nu este disponibila pentru fertilizarea lor.

Sistemul de vitrificare poate fi cea mai indicata solutie pentru femeile care isi doresc conservarea functiei reproductive prin congelarea ovocitelor in situatia unor tratamente chirurgicale sau medicamentoase. Vitrificarea permite acestor femei sa beneficieze de tratamente de fertilitate folosind ovocitele aflate sub atenta monitorizare si supraveghere a personalului medical.

De asemenea tehnica de vitrificare este foarte potrivita pentru monitorizarea blastocistilor dezvoltati. Avantajele vitrificarii sunt superioare inghetarii prin slow-freezing, iar cel mai important este lipsa formarii cristalelor de gheata ce ar putea distruge materialul biologic.

Vitrificarea consta in inghetarea intr-un ritm extrem de rapid si folosind crioprotectanti speciali ce cresc vascozitatea materialului biologic, acesta fiind adus intr-o stare vitroasa. In acest fel se evita formarea cristalelor de gheata care, in special pentru o structura atat de complexa cum este cea a blastocistilor (datorita dimensiunii, numarului de celule si prezentei blastocelului), pot duce la ruperea membranelor celulare la dezghetare.

Monitorizarea spermei congelate


Laboratorul de fertilizare in vitro din cadrul Centrului de Fertilitate poate asigura o viabilitate de peste 80% pentru sperma dupa dezghetare in scopul utilizarii de cupluri pentru tratamente de fertilitate

Cele mai frecvente situatii in care se apeleaza la criogenarea spermei sunt legate de riscurile afectarii capacitatii reproductive a barbatului ca urmare a unui tratament medical sau imposibilitatea prezentei fizice a acestuia in momentul efectuarii unui tratament de fertilizare a partenerei. Pentru asigurarea unei calitati maxime a spermei la dezghetare, sperma este prealabil preparata, folosind proceduri specifice si crioprotectanti speciali.

Probele de sperma preparata se incarca in paiete etichetate cu informatii privind datele pacientului si sunt inghetate lent, cu ajutorul unei masini de inghetare speciale si a azotului lichid. Odata inghetate, probele etichetate in casete colorate sunt monitorizate intr-un recipient termoizolat, in azot lichid, la -196 oC pana la solicitarea utilizarii acesteia in tehnicile de fertilizare, in cuplu.

Congelarea spermei se efectueaza doar ca masura intermediara in tratamente de fertilitate de durata, doar la prezentarea analizelor serologice recente, care dovedesc absenta in sange a virusului HIV, HBs, HCV si VDRL.  Doar in situatiile de normozoospermie, eventual in usoare deviatii de la aceasta, se poate asigura o monitorizare eficienta a spermei.

In banca de sperma din cadrul Centrului de Fertilitate sperma este preparata pentru criostocare doar dupa completarea unui acord scris, semnat de ambii parteneri, in care se specifica numarul de probe predate pentru monitorizare, scopul ei si angajamentul de plata trimestriala a serviciilor legate de materiale.

Articole