Cauta in site :
Nu a fost gasit nici un rezultat!
Nu ai gasit informatii despre ce cautai?
Trimite-ne intrebarea ta prin urmatorul formular:
Scopul unui tratament de stimulare ovariană înaintea procedurii de FIV este obținerea unor ovocite calitative și un mediu uterin sănătos. De o rezervă ovariană bună depinde succesul tratamentului de fertilitate. Un factor important aici este vârsta femeii.
Fiecare femeie se naște cu un numar stabilit de ovocite pe care le va "consuma" pe parcursul vârstei reproductive. Majoritatea femeilor vor avea cele mai multe ovocite normale din punct de vedere genetic, însă și câteva cu anomalii sau dezechilibrări genetice. Se pare că cele sănătoase vor fi primele eliberate spre fertilizare, adică la începutul vârstei reproductive. Cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât rezerva sănătoasă se diminuează. Crește astfel riscul de fertilizare a unui ovocit „nesănătos“ și respectiv probleme la sarcină sau naștere. După 40 de ani sunt doar 20% șanse de naștere unui făt viu.
Din păcate există și femei tinere care răspund slab la încercările de stimulare ovariană. O ipoteză în acest sens ar fi o cantitate sau calitate genetică proastă a majorității ovocitelor. Cauzele pot fi multiple: infecții pelvine, chimioterapie, infertilitate din motive inexplicabile, fumat, cicatrici asociate endometriozei, intervenții chirurgicale în zonă etc. Stabilirea unui tratament de fertilitate eficient în acest caz reprezintă nu de puține ori o provocare în domeniul de reproducere umană asistată.
Există mai mulți markeri clinici utilizați pentru identificarea așa-numitului "răspuns ovarian slab". Cele mai frecvent utilizate sunt: hormonul de stimulare a foliculului bazal (FSH) și testul de provocare cu citrat de clomifen (CCCT) Mai recent, se utilizează și ecografia pentru a anticipa răspunsul la stimulare.
Testul FSH este un test sanguin efectuat în ziua a doua sau a treia a ciclului menstrual. Hormonul FSH este eliberat de glanda pituitară pentru a stimula ovarele să selecteze ovocitele, astfel încât unul dintre acestea să poată crește și, ulterior, să ovuleze. Când sunt puține ovocite disponibile, glanda pituitară trimite un semnal mult mai puternic, și astfel și nivelul FSH este mai mare. Majoritatea centrelor de fertilitate au identificat un nivel al FSH deasupra căruia pacienții vor avea un răspuns slab. Femeile care se incadrează în intervalul normal pot obține prin FIV rezultate maxime.
Testul CCCT a fost dezvoltat ca o complentare a testului FSH pentru femeile de 35 de ani sau mai mult. În cadrul acestui test, pacientei i se iau valorile FSH în ziua 3, urmând administrarea a 100 mg citrat de clomife în zilele 5-9 și o analiză repetată în ziua 10 a ciclului. Testul este interpretat prin compararea valorilor inițiale cu cele de după stimulare. Femeile care au o eliberare exagerată a hormonului FSH după stimularea cu clomifen au un rezultat final “eșuat”. Unele femei cu niveluri normale ale FSH-ului bazal vor fi identificate ca fiind respondenți slabi atunci când li se va da testul CCCT.
Verificarea cu ecograf a volumului ovarian și a numărului de foliculi este o abordare promițătoare. Prin această metodă se stabilește răspunsul ovarian după numărul de foliculi identificați. Din punct de vedere clinic, femeile cu număr foarte mic vor avea puține ovocite potrivite pentru puncție.
Un adevărat "răspuns slab" presupune o șansă mai mică de concepere și naștere a unui făt viu în comparație cu femeile din cadrul unui grup considerat normal, indiferent de vârsta acesteia. Este esențial astfel încadrarea pacienților în grupul potrivit în baza rezultatelor testelor investigative. De acest lucru depinde individualizarea tratamentului de stimulare pentru maximizarea șanselor de rezultat pozitiv.
În acest caz puteți discuta cu un specialist în fertilitate și un consilier psihologic dacă doriți, pentru a identifica opțiunile recomandate situației dumneavoastră. Puteți lua în considerare și opțiunea de material genetic donat. Dacă doriți să aflați mai multe informații despre fertilizarea cu donator masculin, puteți citi aici mai multe despre colaborarea noastră cu banca de spermă din Danemarca - citește. Donarea de ovocite este și ea posibilă, însă este supusă unor reguli importante. Mai multe detalii aici - citește
Dacă vă decideți asupra unui tratament de fertilitate utilizând propriile ovocite, indiferend de șansele mai mici de succes, atunci discutați acest aspect cu medicul dumneavoastră curant. Luați în considerare dacă sunteți capabili financiar și psihic de a face față stresului, probabil, a mai multor încercări eșuate de tratament până veți putea obține sarcina mult dorită.
Sunteți curioase ce nivel al rezervei ovariene aveți și ce opțiuni sunt mai recomandate? Atunci programați-vă pentru pachetul de testare gratuită a fertilității
Puteți discuta mai multe despre acest subiect programându-vă la consultație cu unul dintre specialiștii noștri de top în infertilitatea de cuplu. Ne puteți contacta la numerele de telefon 0724 394 550 sau 0232 216 260