P-ICSI

P-ICSI

 

P-ICSI este o tehnica asemanatoare celei ICSI (injectare Intracitoplasmică de Spermatozoizi) si reprezinta procedura utilizata pentru fertilizarea in vitro, constand in introducerea spermatozoidului in contact cu citoplasma ovocitului pentru formarea embrionului.

Care este de fapt diferenta dintre P-ICSI si ICSI?

Diferenta dintre cele doua tehnici consta practic in metoda de selectare a materialului genetic inainte de inseminarea propriu zisa. ICSI presupune prezenta factorului uman pentru selectia spermatozoizilor, in functie de criterii pre-stabilite: mobilitate, aspect, forma sau alte criterii morfologice. P-ICSI insa, are la baza criterii obiective de selectie a celulor, cu ajutorul unei placute speciale care simuleaza selectia naturala. Astfel este eliminat factorul uman, respectiv criteriile subiective.

La inseminarea naturala, fertilizarea cu succes poate fi obtinuta doar cu spermatozoizii capabili sa fuzioneze cu acidul hialuronic prezent pe suprafata ovocitelor. O astfel de interactiune poate fi obtinuta doar de catre celulele masculine mature. Metoda P-ICSI selecteaza spermatozoizii in gelul hialuronic, simuland astfel selectarea naturala a celulelor de calitate. Doar cei mai buni dintre spermatozoizi din punct de vedere morfologic vor fi utilizati pentru procedurile de inseminare in laborator. Materialul genetic colectat astfel se foloseste pentru fertilizarea ovocitelor prin metoda ICSI.

Testele efectuate arata faptul ca metoda P-ICSI nu dauneaza in nici un fel calitatea spermatozoizilor, nu prezinta degradari la nivel de ADN si nu prezinta reactii adverse la contactul cu polimerul natural.

In ce situatii se aplica in mod general tehnica P-ICSI?

P-ICSI se aplica in mod general pentru urmatoarele cazuri:

  • Procentaj semnificativ de mobilitate redusa a spermatozoizilor

  • Proceduri anterioare esuate prin tehnica ICSI

  • Avorturi recurente si/sau transferuri embrionare repetate fara implantarea propriu zisa.

Tehnica P-ICSI este deja folosita cu succes in clinicile de fertilitate din strainatate precum si la centrul de fertilitate OminiMaterna. Din statisticile clinicii din anul 2016, aceasta a aratat o imbuntatire de 8-9% dintre cazuri, in comparatie cu metoda ICSI standard.

Articole