Trompele înfundate și sarcina

Multe femei ne scriu și ne întreabă dacă mai pot rămâne însărcinate cu trompele uterine blocate sau legate. Haideți să discutăm aici despre motivele impermeabilității trompelor uterine. Acestea pot fi diverse, unele sunt tratabile; în alte situații însă impermeabilitatea este ireversibilă.

Una dintre cauzele tratabile este producerea de mucus în trompe. Motivele apariției acestuia sunt diferite, însă cât mucus se formează este aspectul cel mai important. Dacă corpul nostru produce mai mult mucus, trompele se pot înfunda și devin astfel blocate.

Aspectul cheie este să se determine corect cauza blocării trompelor. Primul pas este efectuarea unei proceduri HyCoSy pentru a înțelege dacă trompa este blocată și ce tip de blocaj reprezintă.

În cazul mucusului problema nu este una permanentă. Metoda HyCoSy (Histerosalpingo contrast sonografia) se folosește nu doar pentru diagnosticarea stării trompelor cu ajutorul substanței de contrast speciale, ci și pentru tratarea acestora atunci când se identifică mucusul. Substanța de contrast reușește să “spele” canalele de lichidul nedorit. În acest caz se preferă alegerea metodei HyCoSy și nu Histerosalpingografia (HSG). HSG face o radiografie a zonei și poate avea un impact negativ asupra calității ovocitelor. 

Un hidrosalpin este o infecție locală care se inflamează și crește uneori în dimensiuni. Infecția poate ajunge înapoi în cavitatea uterină, ceea ce are un impact negativ asupra șanselor de implantare a ovocitului fecundat. În unele cazuri, atunci când infecția este severă și afectează o suprafață mai mare, se poate recomanda scoaterea trompei afectate. Șansele de a rămâne însărcinată după o astfel de intervenție scad drastic. Specialiștii în infertilitate recomandă în acest caz concepția prin fertilizare in vitro, după ce sunt eliminați factorii patologici existenți.

Infecțiile reprezintă cazuri frecvente de blocare a trompelor și sunt mult mai de durată. Dacă nu se pot debloca trompele printr-o laparoscopie sau o procedură HyCoSy, atunci cu siguranță nu va funcționa nici un alt tratament, indiferent cât de mult se pretinde a fi natural sau eficient. Astfel de încercări vă pierd din puținul timp pe care îl aveți la dispoziție pentru a rămâne însărcinată și vă diminuați din șansele de concepție pentru că ați așteptat prea mult să vi se deblocheze trompele uterine.

Ce soluții sunt pentru a se obține o sarcină?

Dacă trompele uterine sunt blocate permanent și medicii nu vă pot oferi soluții de desfundare, atunci FIV este cea mai bună strategie de a obține o sarcină și de a vă depăși problemele de fertilitate. Este important de știut faptul că dacă trompele nu sunt permeabile, atunci contactul între ovocit și spermă nu poate avea loc, deci nici sarcina nu poate să apară. Fertilizarea in vitro folosește tehnici speciale de concepere a unui embrion, fără implicarea trompelor uterine. 

Procedura a apărut tocmai ca o soluție în acest scop. Deși este utilizat în prezent pentru tratarea diferitelor afecțiuni cu impact asupra fertilității partenerilor, FIV-ul a fost inițial folosit pentru femeile cu trompe impermeabile netratabile.

Cheia succesul constă în eliminarea tuturor factorilor patogeni, care ar putea influența negativ șansele de reușită, înaintea tratamentul de fertilitate. Tocmai de aceea discutăm inițial cu pacienții despre istoricul medical și stabilim individualizat investigații și tratamentele potrivite. Deceniul de expertiză în domeniu pe care l-am acumulat în tratarea infertilității de cuplu, ne-a demonstrat prin rezultate cât de mult contează abordarea cazului personalizat: diferențierea afecțiunilor existente, confortul fizic și psihologic al pacienților, planificarea familială a fiecărui cuplu ș.a.

În toate cazurile însă, calitatea ovocitelor este incredibil de relevantă și importantă. Tocmai din acest considerent vă recomandăm să apelați la un specialist în infertilitate cât mai devreme posibil. Dacă întâmpinați probleme să concepeți un bebeluș sau vă știți cu probleme de fertilitate, nu amânați vizita la un medic. În timp, calitatea ovocitelor dumneavoastră se deteriorează. Vârsta este astfel cel mai important factor în reușită. 

 Mai multe informații generale despre acest subiect puteți citiți și aici - "Ce trebuie să știți despre trompele uterine înfundate"