Ce trebuie să știți despre trompele uterine înfundate?

Generalități

Trompele uterine sunt definite ca fiind organele reproducătoare ce leagă ovarele de uter. În fiecare lună, la mijlocul unui ciclu menstrual are loc ovulația, momentul în care trompele preiau ovocitul și îl transportă către uter. Perioada durează în mod normal aproximativ 3 zile. Tot în aceste trompe are loc concepția. În cazul contactului cu spermatozoidul, trompele transportă embrionul către locul de implantare, spre uter, unde acesta rămâne pentru alte 3 zile înainte de implantarea propriu zisă. 

Dacă una dintre trompe este înfundată, atunci drumul spermatozoidului către ovocit și respectiv drumul embrionului către uter este blocat. În acest caz vorbim de infertilitate.

Printre cauzele cele mai des întâlnite al înfundării trompelor uterine se numără:

  • Infecții cu transmitere sexuală precum: Chlamydia sau Gonoreea, ce pot cauza boli inflamatorii pelvine și cicatrici
  • Boala inflamatorie pelvină, care poate ajunge la un stadiu mai avansat prin obstrucția completă prin acumulare de lichid (Hidrosalpinx)
  • Endometrioza este de asemenea afecțiunea care crește riscul de blocare a trompelor și cauzează dureri în zona pelvină și/sau menstre abundente cu disconfort ridicat. Țesutul endometrial se poate acumula în trompe și cauza dopuri, sau se poate acumula în exteriorul organelor și cauza adeziuni ce rezultă în blocarea trompei.
  • Sarcinile ectopice, care pot lăsa cicatrici pe țesut
  • Intervenții chirurgicale pe abdomen (în special efectuate pe trompe)
  • Fibroamele uterine

Înfundarea trompelor este de cele mai multe ori asimptomatică, motiv pentru care multe femei nu-și cunosc situația decât în momentul în care încearcă să rămână însărcinate, însă fără de succes.

În unele cazuri poate apărea regulat o durere ușoară într-o parte a abdomenului. Aceasta poate fi legată de Hidrosalpinx (lichid prezent în cavitatea trompei).

Cum este afectată fertilitatea?

Obstrucția trompelor este o cauză des întâlnită în diagnosticul infertilității. În cazul în care ambele trompe sunt afectate, obținerea unei sarcini fără metode de reproducere umană asistată este practic imposibilă. 

Blocarea parțială are un prognostic mai optimist, însă cresc și șansele aparitiei sarcinii extrauterine. Deoarece trompa nu este în totalitate accesibilă, ovocitul fecundat poate întâmpina rezistență în drumul său spre uter din cauza blocajelor și poate rămâne în trompă, unde va continua să se dezvolte. În aceste circumstanțe, specialistul în infertilitate poate recomanda Fertilizarea in Vitro, în funcție de starea pacientului. La clinica noastră credem că abordarea individualizată a fiecărui caz în parte este cel mai important aspect în tratamentul infertilității.

Blocarea unei singure trompe, în mod normal nu afectează fertilitatea femeii, cealaltă trompă sănătoasă își păstrează din funcția biologică. Pentru aceasta există medicamente de fertilitate care măresc șansele de ovulație pe partea neafectată.

Cum diagnosticăm permiabilitatea trompelor?

 Diagnosticarea permiabilității trompelor uterine se face prin metoda HyCoSy, tot mai des utilizată și preferată de multe clinici din străinătate, precum și în clinica noastră. Ce înseamnă HyCoSy? Prescurtarea vine de la ”Histerosalpingo contrast sonografia” și este o metodă de investigare cu multe avantaje. Procedura este ușor de efectuat (în aproximativ 15 min) și evită expunerea pacientei la razele X, evită disconfortul și riscul de infecție tubară. Specialiștii în infertilitate preferă HyCoSy și pentru faptul că oferă în timp real informații despre întreaga cavitate uterină (poate determina prezența sau absența polipilor, fibroamelor, chisturilor ovariene ș.a.).

Alte metode de investigare sunt:

Histerosalpingografia (HSG) este o metodă a razelor X utilizate în examinarea interiorului trompelor uterine și în diagnosticul obstrucțiilor existente. În timpul procedurii HSG, doctorul introduce substanța de contrast în interiorul cavității uterine și respectiv în trompele uterine. Substanța de contrast facilitează vizualizarea organelor cu ajutorul razelor X. Se recomandă efectuarea analizei în prima jumătate a ciclului menstrual. 

Efectele adverse în urma procedurii sunt rare, însă există șanse de obținere a rezultatelor fals-pozitiv.

Dacă în urma HSG specialistul în infertilitate nu poate stabili un diagnostic ferm, se poate recurge la laparoscopie pentru o cercetare ulterioară. Dacă în timpul examinării se identifică o obstrucționare, aceasta, în măsura posibilității, se îndepărtează.

Cum se tratează trompele uterine înfundate?

Atunci când trompele sunt blocate de către țesut sau adeziuni în cantități mici, se poate recurge la laparoscopie pentru îndepărtarea acestora și eliberarea tuburilor. Situația este alta însă atunci când sunt identificate obstrucționări de dimensiuni mai mari. Tratamentul în asemenea cazuri poate fi imposibil. 

Dacă înfundarea este cauzată de deteriorarea unei secțiuni a trompei, chirurgul poate îndepărta segmentul în cauză și lega părțile sănătoase.

Mai pot rămâne însărcinată?

Șansele spre o sarcină sunt posibile după o astfel de intervenție de dezobstrucție a trompelor, însă acestea sunt mici și depind de metoda de tratament utilizată, precum și de complexitatea înfundării trompelor. Cu cât blocajul este mai aproape de ovare, cu atât șansele spre o sarcină scad. Ratele de succes sunt de asemenea mici atunci când se intervine chirurgical asupra trompelor datorită unei infecții sau a unei sarcini ectopice. Uneori, operațiile în această zonă presupun riscuri considerabile de sarcini extrauterine viitoare. 

Din aceste considerente, specialiștii în infertilitate recomandă de cele mai multe ori Fertilizarea in Vitro ca metodă de tratament al infertilității și nu intervenția chirurgicală. În acest caz, cuplurile cu posibilități financiare reduse, ce nu își pot permite o Fertilizare in Vitro prin resurse proprii, pot apela la Subprogramul Național FIV/ET, care subvenționează parțial costurile unei proceduri pentru cei care respectă anumite criterii impuse de Ministerul Sănătății. Puteți citi mai multe informații despre acest program aici - articol.

În timpul procedurii de Fertilizare in Vitro, cu ajutorul medicației se stimulează ovarele pentru a produce mai mulți foliculi, care prin puncție se extrag mai apoi. Celule sunt fecundate în laborator pentru a fi introduse la final prin cervix în uter. Astfel, se exclude rolul trompelor uterine.

În cazuri de Hidrosalpinx, specialiștii în infertilitate pot recomanda mai întâi o procedură de îndepărtare sau blocare a trompelor uterine înainte de FIV. Aceasta se întâmplă datorită lichidului care poate ajunge la uter, scăzând șansele Fertilizării in Vitro cu până la aproximativ 50%. În astfel de situații se evită șansele de sarcină extrauterină.

Dacă doriți să discutați mai multe despre acest subiect, ne puteți oricând contacta pentru o programare la unul din specialiștii noștri. Aceștia vă pot oferi mai multe informații și vă pot consilia medical. Numerele noastre de telefon sunt 0724 394 550 sau 0232 216 260.