Ce este SOP?

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o tulburare hormonală care afectează femeile de varstă reproductivă. Femeile cu SOP pot avea cicluri menstruale rare și neregulate sau niveluri excesive de hormoni masculini (androgeni). În cazul acestei patologii, foliculi subdezvoltați se pot acumula în ovare și astfel ovocitele nu ajung la maturitate și nu sunt eliberate regulat.

 Cauza exactă a SOP nu este cunoscută. Diagnosticarea la timp precum și stabilirea unui tratament impreună cu scăderea în greutate pot reduce riscul complicațiilor pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip II și bolile cardiace. Simptomele apar de regulă o dată cu prima menstruație în timpul pubertății. Uneori SOP se dezvoltă mai târziu, de exemplu, ca o consecință la creșterea substanțială în greutate.

 Deoarece simptomele pot varia, abia în urma unei investigații medicale se poate stabili diagnosticul de SOP. În mod normal, putem determina prezența sindromului, atunci când aveți cel puțin două dintre aceste semne:

 •            Menstre neregulate. Ciclurile menstruale neobișnuite, neregulate sau prelungite sunt cele mai des întâlnite semne ale SOP. De exemplu, este posibil să aveți mai puțin de nouă menstre pe an, un interval între cicluri mai mare de 35 de zile și menstre anormal de abundente.

 •            Excesul de androgen. Nivelurile crescute ale hormonului masculin pot influența aspectul fizic, cum ar fi părul corporal în exces (hirsutismul), uneori acnee severă și chelie de tip masculin.

 •            Ovarele dvs. pot fi mărite și pot conține foliculi care inconjoară ovocitele. Ca rezultat, ovarele ar putea să nu funcționeze în mod regulat.

 Dacă aveți probleme de greutate și vă confruntați cu obezitate, atunci simptomele sindromului ovarelor polichistice pot fi mai severe decât de obicei.

 Când să vă programați la o consultație cu un specialist?

 Ar fi indicat să vă consultați cu un medic, atunci când aveți nelămuriri în legătură cu ciclurile menstruale, dacă nu reușiți să concepeți un copil după mai multe încercări sau dacă aveți simptome precum: agravarea hirsutismului, acnee și chelie de tip masculin, care ar putea indica valori ale hormonului androgen în exces.

 Care ar fi cauzele sindromului ovarelor polichistice?

 Cauza exactă a SOP nu este cunoscută. Factorii care pot juca un rol important în apariția patologiei includ:

 •            Excesul de insulină. Insulina este hormonul produs în pancreas, care permite celulelor să proceseze zahărul, alimentarea cu energie primară a organismului. Dacă celulele devin rezistente la acțiunea insulinei, atunci nivelul glicemiei poate crește și organismul dumneavoastră poate produce mai multă insulină. Excesul acestuia poate crește producția hormonilor androgeni, provocând dezechilibre în timpul ovulației.

 •            Inflamație minoră. Acest termen descrie o cantitate mai mare a celulelor albe în sânge pentru combaterea infecțiilor. Cercetările au arătat că femeile cu SOP au un tip de inflamație de grad scăzut care stimulează ovarele polichistice de a produce hormoni androgeni, ceea ce poate cauza probleme cardiace și ale aparatului circulator.

 •            Ereditate. Cercetările sugerează că anumite gene ar putea fi legate de apariția SOP.

 •            Excesul de androgen. Ovarele produc un nivel anormal de ridicat al acestui hormon, ce poate cauza hirsutism și acnee.  

Complicațiile SOP pot include:

 • Infertilitate
 • Diabetul gestațional sau hipertensiunea arterială indusă de sarcină
 • Pierderea de sarcină sau nașterea prematură
 • Steatohepatită nonalcoolică-o inflamație severă a ficatului cauzată de acumularea de grăsimi în ficat
 • Sindromul metabolic-un grup de afecțiuni care includ hipertensiune arterială, hiperglicemie crescută și niveluri anormale de colesterol sau trigliceridă care cresc semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiovasculare
 • Diabetul de tip II 
 • Apnee în timpului somnului
 • Depresie, anxietate și tulburări de alimentație
 • Sangerări uterine anormale
 • Cancerul mucoasei uterine (cancerul endometrial)
 • Obezitatea asociată cu SOP ce poate agrava complicațiile afecțiunii

Vă puteți programa la o consultație pentru a afla mai multe despre sindromul ovarelor polichistice sau pentru a diagnostica o posibilă prezență a acestei patologii programându-vă la o discuție. Colegele noastre de la recepție vă pot ajuta cu mai multe informații. Datele noastre de contact sunt: (004) 0724 394 550  sau  0232 216 260. 

Mai multe informații despre cum puteți menține simptomele SOP în limite mai apropiate de valorile normale citiți în articolele de mai jos: