Ce trebuie sa stii despre fibroamele uterine

Fibroamele uterine sunt benigne si apar pe uter, pe peretele uterin sau la suprafata. Aceste formatiuni pot fi atat de mici incat sa nu fie observate de doctor la o consultatie de rutinata sau pot fi atat de pronuntate incat modifica forma uterului, provocand disconfort extrem.

Majoritatea studiilor indica faptul ca 1 din 4 femei sufera de fibrom uterin. Doar o treime dintre aceste femei vor avea dureri sau sangerari anormale din cauza fibroamelor.

Desi nu provoaca dureri pentru fiecare femeie, totusi pot crea complicatii pentru unele. In functie de localizarea lor, pot provoca simptome care sa iti afecteze viata de zi cu zi.

Oricare dintre simptome este motiv de a te adresa unui medic, in special daca incerci sa ramai insarcinata.

 

Simptome asociate fibroamelor uterine

 

Fibroamele uterine afecteaza fiecare femeie in mod diferit, cu dureri care variaza ca intensitate, in special in cursul menstruatiei. Sunt afectate in special femeile cu varste intre 25-45 de ani si femeile supraponderale.

Schimbari ale menstruatiei. Clasic, dureaza aproximativ 7 zile. Ar trebui sa fie mai intens in primele zile si mai usor in ultimele. Femeile cu fibroame uterine pot avea menstruatie prelungita, mai frecventa sau mai intensa si sangerar sau scurgeri in afara menstruatiei.

Dificultati la urinare sau urinari frecvente. Daca simti nevoia sa urinezi mai des decat de obicei sau daca ai scapari involuntare, acestea pot fi asociate uneori fibroamelor uterine.

Dureri abdominale sau lombare. In general, durerile sunt dificile, adanci, desi este posibil ca durerile sa fie si intepatoare.

Durere sau presiune in timpul actului sexual. Relatiile intime pot fi incomfortabile atunci cand exista fibroame uterine, in functie de marirea si localizarea lor.

Infertilitate. Desi sunt multe motive pentru care sarcina intarzie sa apara, medicul specializat in infertilitate va verifica si existenta/absenta fibroamelor. In cazul in care acestea sunt prezente, veti discuta optiunile de tratament.