Care este legatura dintre tiroida si infertilitatea din cauze necunoscute?

Noile cercetări in domeniu au ajuns la concluzia că o tiroidă cu activitate puțin sub limitele normale poate afecta capacitatea femeilor de a rămâne gravide - chiar și atunci când glanda funcționează la limita inferioară a intervalului considerat normal. Rezultatele acestor cercetari au fost publicate intr-un studiu în revista de specialitate  ”Journal of Endocrine Society of Endocrinology and Metabolism Clinical”.

Concluziile au arătat că femeile diagnosticate cu ”infertilitate inexplicabilă” au fost de două ori mai susceptibile de a avea un nivel mai ridicat al unui hormon care stimulează glanda tiroidă față de femeile care nu au conceput din cauza unor probleme asociate cu alte cauze sau infertilitate masculină.

 Stimularea hormonului tiroidian (TSH) este produs de glanda pituitară de la baza creierului, care transmite informații glandei tiroide de a produce mai mulți hormoni ori de cate ori este necesar. Nivelurile ridicate ale hormonului TSH poate fi un semn al faptului că glanda tiroidă este inactivă.

TSH si infertilitatea

Infertilitatea este definită ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil timp de 12 luni pentru femei mai tinere de 35 de ani și după 6 luni pentru femei mai în vârstă de 35 de ani.

Diagnosticul ”cauze necunoscute”, înseamnă că în urma evaluarilor medicale nu s-a depistat nici un motiv suficient de clar pentru a explica infertilitatea. Conform studiului JCEM aproximativ 15% dintre cuplurile care intâmpină dificultăți de a concepe un copil se confruntă cu acest diagnostic.

”Atunci cand cuplurile care își doresc să-și întemeieze o familie nu reușesc chiar și după mai multe vizite la medic, sau în ciuda tratamentelor scumpe urmate, pot să se confrunte cu urmări empționale devastatoare” afirmă autorul studiului, Pouneh K. Fazeli, specialist la Spitalul General din Massachusetts și la Școala Medicală Harvard din Boston.” Având în vedere că studiul nostru arată legătura dintre femeile cu infertilitate inexplicabilă și secreția hormonului TSH în cantitati mai mari în comparație cu alte femei, ale caror infertilitate este identificată de investigațiile și analizele disponibile, mai multe cercetări sunt necesare pentru a determina dacă un tratament hormonal de echilibrare a tiroidei poate semnifica șanse mai mari spre o sarcină”

Cercetătorii au preluat datele și au analizat informațiile femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 ani, diagnosticate în cadrul spitalelor din Boston ”Parteners HealthCare System” cu infertilitate în perioada 2000-2012.  Ca parte a studiului au fost selectate doar femeile cu ciclu menstrual regulat și o evaluare normală a fertilității. S-a analizat nivelul hormonului TSH la 187 de femei cu infertilitate din cauze necunoscute și 52 ale caror parteneri suferă de afecțiuni reproductive.

Rezultatele au fost concludente. Nivelul TSH a fost aproape dublu pentru pacientele care aveau boala din motive inexplicabile. Valorile hormonale ale acestora au fost mai mari de 2.5 mlU / L, mult peste valorile celorlante participante la cercetare.

Deoarece acum știm în urma studiul nostru că există o asociere între nivelul TSH la limita de sus al intervalului normal și infertilitatea inexplicabilă, este posibil ca acestă să fie responsabil pentru dificultățile femeilor de a rămâne însărcinate ” spune doctorul.” Această descoperire ar putea deschide noi posibilități de tratament în viitorul apropiat. Următorul pas ar fi să vedem dacă reducerea nivelurilor de TSH va ajuta acest grup sa conceapă.”

Dacă și dumneavoastră încercați să concepeți un bebeluș însă nu reușiți, ar fi indicat să efectuați o testare de bază a fertilității dumneavoastră și a partnerului/partenerei. Va puteți programa aici la o discuție cu un medic specialist în infertilitate sau vă puteți verifica activitatea tiroidei la doamna doctor endocrinolog Lisnic Natalia