Congelarea ovocitelor sau a embrionilor?

Congelarea embrionilor este o procedură efectuată cu succes de mai bine de 30 de ani, după prima încercare reușită în 1984 în Melbourne. De atunci, sute de mii de copii au apărut în urma acestei tehnologii, fiind la fel de sănătoși precum bebelușii concepuți prin tratamente clasice de fertilizare in vitro.

Congelarea ovocitelor însă, presupune niște provocări. Ovocitul este cea mai mare celulă din coprul uman, ceea ce înseamnă că acesta conține și o cantitate considerabilă de apă. Vitrificarea poate produce cristale de gheață în interiorul celulei și îl poate deteriora din punt de vedere genetic. Mai mult decât atât, întărirea stratului exterior poate însemna rezultate mai slabe de fertilizare. Toate aceste provocări au constituit subiecte în cercetările efectuate pe parcursul anilor. O îmbunătățire în acest sens a apărut o dată cu metoda vitrificării (înghețării foarte rapide) și a procedurii ICSI (injecția de spermatozoid). În prezent, șansele de succes cu ovocite înghețate sunt la fel ca și cele realizate cu ovocite fresh.

Schimbările sociale, empanciparea femeilor și planificarea familială vin în legătură cu posibilitățile de amânare a sarcinii. Tot mai multe cupluri decid să-și întemeieze o familie în momentul în care au 30 sau 40 ani. Vitrificarea ovocitelor sau a embrionilor este astfel soluția optimă pentru astfel de cazuri.

Ovocite sau embrioni?

În mod natural, ar părea vitrificarea embrionilor decizia cea mai corecta, mai ales că această metodă și-a dovedit eficiența timp de multe decenii. Totuși, și vitrificarea ovocitelor are suficiente avantaje.

Să presupunem că un cuplu își dorește să întemeieze o familie prin metode de reproducere umană asistată, în urma căreia se obține un număr anumit de embrioni. Pe parcursul timpului, acest cuplu aduc pe lume 2 copii și nu mai doresc alții, considerând că familia lor este suficient de mare. Dilema apare atunci când aceștia mai au câțiva embrioni rămași la stocare care, devin astfel nedoriți și presupun și costuri trimestriale/anuale de păstrare. Problema apărută nu este doar una de natură financiară, ci implică și dileme personale și etice. Într-o astfel de situație, vitrificarea ovocitelor constituie un avantaj prin faptul că nu poate independent iniția o sarcină, iar deciziile de distrugere au impact psihologic și moral mult mai redus.

Mai simplu în caz de divorț/despărțire

Situația este destul de evidentă. Sperma, respectiv ovocitele congelate nu prezintă risc de dispută datorită faptului că reprezintă celule personale ale individului, în timp ce embrionii stocați reprezintă un întreg al cuplului. În momentul vitrificării embrionilor se iau în considerare și astfel de scenarii și se iau o serie de măsuri legale prezentate cuplului în momentul acordării consensului de vitrificare. Cazuri de dispută între soți sau parteneri au fost întâlnite la multe clinici de reproducere umană asistată. Rareori lipsesc certurile și procesele juridice între aceștia.

Planificarea familială fără partener actual

Lipsa unui partener nu înseamnă neapărat limitarea opțiunilor de planificare familială. Multe femei în ziua de azi iau în considerare prezervarea fertilității prin vitrificarea de ovocite sau vitrificarea embrionilor obținuți cu spermă de la donator sau chiar ambele posibilități simultan. Decizia privind care opțiune este cea mai potrivită depinde de fiecare femeie în parte. În cazul în care este sigură certitudinea că sarcina, respectiv creșterea copilului va fi fără un partener masculin, atunci congelarea embrionilor (cu spermă de la donator) este soluția mai optimă. Altfel, vitrificarea ovocitelor până în momentul prezenței partenerului este cea mai potrivită.

Bineînțeles, numărul de ovocite stocate nu este la fel ca și numărul de embrioni viitori obținuți, acesta din urmă nu poate fi încă cu exactitate prezis. În acest sens se pot face estimări, rate de fertilizare posibile, șanse de obținere a unei sarcini ș.a. Calculul însă se face individualizat, în funcție de profilul femeii/cuplului și vârsta actuală.

Indiferent de opțiunea aleasă, este important să conștientizați că este strict decizia dumneavoastră și a partenerului. Fiecare din aceste două posibilități are avantajele și dezavantajele sale financiare, morale și doar prin informare corectă puteți să o găsiți pe cea care vi se potrivește cel mai bine.

Dacă aveți nevoie de sfaturi sau de cineva care să vă ghideze prin toate informațiile, atunci puteți apela cu încredere la unul dintre specialiștii noștri în fertilitate. Pentru o discuție ne puteți contacta în baza unei programări la numerele de telefon 0724 394 550 sau 0232 216 260.