Cum poate fi explicată infertilitatea din cauze necunoscute?

Doar cuplurile cărora li s-au spus că se confruntă cu infertilitate din cauze necunoscute, pot să înțeleagă cu adevărat tot amalganul de emoții care vine împreună cu acest diagnostic.

Infertilitatea este definită ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil timp de 12 luni pentru femei mai tinere de 35 de ani și după 6 luni pentru femei mai în vârstă de 35 de ani.

Diagnosticul ”cauze necunoscute”, înseamnă că toate testele de determinare a unor posibile patologii sau factori declanșatori sunt, de fapt, în limite normale, iar specialistul în infertilitate nu poate găsi o explicație logică pentru situația respectivă.

Dacă acesta a fost diagnosticul vostru, atunci să știți că nu sunteți singurii, aproximativ 15% dintre cuplurile care suferă de infertilitate, au boala din motive necunoscute.

Și totuși, cum poate fi explicată?

Dificultatea de a găsi o explicație pentru infertilitatea cu care se confruntă un cuplu, poate consta în limitarea tehnică a  testelor disponibile. Investigatiile normale efectuate pot să nu detecteze detalii subtile care ar putea avea un impact aupra fertilității. Spre exemlplu, ați putea avea o cantitate satisfăcătoare de ovocite, însă de o calitate mai puțin bună și, astfel, să aveți mai puține șanse spre o dezvoltare naturală a sarcinii. Sau probabil analizele de spermă nu pot distinge alterații subtile ale spermatozoizilor care impiedica fecundarea. Trompele uterine, de asemenea, ar putea arăta perfecte la o examinare ecografică, însă să nu-și poată îndeplini rolul din cauza unor eroziuni la nivel microscopic.

Endometrioza, care este diagnosticată doar prin intermediul intervenției numită laparoscopie, poate fi și ea confundată drept infertilitate din ”cauze necunoscute”, (endometrioza nefiind parte din diagnosticul infertilității de bază.)

Cum pot să-mi îmbunătățesc șansele de a avea un bebeluș?

Sfaturile de mai jos vă pot îmbunătăți șansele de concepție și pot deveni primii pași către o viață mai sănătoasă:

  • Reduceți consumul de cofeină (cel mult 1-2 căni de cafea pe zi), la fel și consumul de alcool (încercați să vă limitați la cel mult 3-4 băuturi pe săptămână). Sunt multe studii care au demonstrat legatura directă dintre consumul acestora și impactul negativ asupra fertilității
  • Renunțați la fumat! Nicotina accelereză îmbătrânirea ireversibilă a ovocitelor, precum și reduce semnificativ din calitatea spermei
  • Renunțați definitiv la drogurile recreaționale, dacă vă numărați printre consumatorii acestora
  • Mențineți un indice de masă corporal în limite normale. Un indice mai mic sau mai mare de cel indicat vârstei și înălțimei dumneavoastră poate afecta fertilitatea și crește șansele de avort spontan.
  • Încercați să evitați cât de mult posibil situațiile stresante și cele pline de anxietate. Puteți încerca metode personalizate de relaxare sau puteți căuta ajutorul unui specialist cu care să discutați problemele care vă neliniștesc.

Ce posibilități am de tratament?

Chiar dacă specialistul în infertilitate sau medicul curant nu pot identifica cauza infertilității voastre, nu înseamnă că nu aveți șansa de a avea un copil. Tratamente precum medicații de stimulare ovariană împreună cu IUI (inseminare intrauterină de spermă) sau FIV (Fertilizare in Vitro) pot îmbunătăți substanțial ratele de succes în cazul femeilor/cuplurilor identificate cu infertilitate din ”cauze necunoscute”.

Încercările constante prin tratamente de reproducere umană asistată pot crește șansele cu 1-4% pe lună. Femeile tinere (sub 37 de ani) pot avea șanse de 9-10% prin inseminare intrauterină și până la 25-40% cu ajutorul FIV. Dacă aceste metode nu funcționează, FIV cu ovocite donate poate aduce șanse de sarcină de 50% sau chiar mai mult.

Ce posibilități am dacă nu doresc să apelez la tratamente de fertilitate?

Dacă decideți să încercați să concepeți natural, fără tratamente de fertilitate, șansele de a obține o sarcină sunt mici, dar posibile. Întrebați-vă doctorul curant daca este cazul sa efectuați o intervenție de laparoscopie pentru a elimina posibilitatea unei endometrioze și a o trata ulterior. Studiile arată că eliminarea celulelor endometriale pot îmbunătăți post-operatoriu șansele spre un bebeluș.

O dată cu dezvoltarea medicinei, a domeniului ce studiază infertilitatea și a tehnologiei, cel mai probabil, procentul cazurilor diagnosticate cu infertilitate din motive necunoscute vor scădea treptat. Un exemplu în acest sens este testul de sânge ce poate scana factorii genetici asociați cu infertilitatea. O probabilitate ar fi ca în viitor tratamentele să fie personalizate în funcție de amprenta genetică unică a fiecăruia dintre noi.