Cum puteți depista infertilitatea masculină?

Un tablou către cauze, diagnostic și tratament

Când vine vorba despre probleme de natură sexuală, mulți oameni se feresc să expună acest fapt și poate fi considerat un lucru natural, dar în niciun caz sănătos. Iar infertilitatea masculină este la același nivel cu infertilitatea feminină, deci ambii parteneri pot fi implicați în imposibilitatea obținerii unei sarcini.

 

Veștile bune apar chiar de la început și vă subliniază că infertilitatea la bărbați poate fi tratată fie prin eradicarea problemei sau cu ajutorul tratamentelor individualizate de fertilitate. Dacă, în schimb cazul este destul de grav, se poate merge către donarea de spermă sau chiar adopție.

 

Vă întrebați cât de comună este infertilitatea la bărbați?

 

Veți rămâne surprinși să aflați că statistica indică un procent de 10-15 % dintre cupluri nu vor putea avea copii după 1 an de încercări neprotejate. Cât despre cauza infertilității, statistica a descoperit următoarele date de reținut:

 • o treime dintre cupluri vor descoperi probleme de fertilitate la bărbați
 • 30% dintre cupluri vor afla despre probleme de fertilitate la ambii parteneri sau vor rămâne cu întrebări majore asupra infertilității
 • o treime vor concluziona, în urma investigațiilor de specialitate, că problema se află doar la femeie

 

Cum diagnosticăm infertilitatea masculină

 

În mod frecvent, acest diagnostic apare după o analiză detaliată a materialului seminal, numită spermogramă. Acest test simplu presupune preluarea de celule sexuale bărbătești în cadrul unui mediu sigur și steril și evaluarea acestora în laborator. Se va folosi proba pentru măsurarea cantității de material seminal și numărul de spermatozoizi, pentru a evalua forma și mișcarea spermei.

În mod ideal, se recomanda ca acest test să fie repetat de 2 ori pentru o confirmare clară a rezultatului.

Cel mai adesea utilizăm doar această probă pentru determinarea infertilității masculine, dar pot fi antrenate și alte tipologii de testări, precum:

 1. Examen fizic general la urolog
 2. Teste de sânge pentru a verifica nivelurile de hormoni, de obicei de FSH și testosteron, dar uneori și LH, estradiol sau prolactină
 3. Ultrasunete
 4. Analiza materialului seminal cu includerea testării genetice a spermei (prezența anticorpilor) și evaluarea spermei fără mișcare
 5. Cariotipurile genetice, în cazul în care avortul spontan este o problemă
 6. Biopsie testiculară
 7. Testare urinei - pentru a verifica ejacuarea retrogradă

 

Ce simptomatologie prezintă infertilitatea masculină?

În mod normal, dacă în decursul unui an și jumătate de viață sexuală regulată nu apare sarcina, nu e un motiv de alarmă, dar este bine să fiți precauți și să începeți cu un set de analize recomandat de medic. Deci, ambii parteneri sunt sfătuiți să consulte un medic specialist în tratarea infertilității.

Spre deosebire de infertilitatea feminină, unde întârzierea sau lipsa menstruației este un semnal clar de alarmă sau chiar de bucurie dacă vorbim despre o sarcină, infertilitatea masculină nu prezintă simptome evidente.

În unele cazuri, problemele hormonale pot fi cauza dacă bărbatul are o creștere anormală a părului, un libido scăzut sau alte indicații de disfuncție sexuală.

Te întrebi care-s factorii de risc? Infertilitatea masculină poate fi declanșată de obezitate, vârsta peste 40 de ani și da, putem da vina pe ceasul biologic, o infecție actuală sau anterioară cu BTS (boli cu transmitere sexuală), fumatul sau consumul excesiv de alcool. Unele medicamente pot afecta, de asemenea, fertilitatea.

 

De unde pornește totul?

În urma cazurilor tratate în Primul Centru de de Fertilitate din Iași, cu o echipa de medici cu  experiență de peste 10 ani în tratarea infertilității de cauză masculină și feminină, cu siguranță printre cauzele potențiale se intalnesc:

 1. Azoospermia (absența completă a spermei)
 2. Astenozoospermie - probleme cu mișcarea spermei
 3. Teratozoospermie - forma anormală a spermei
 4. Oligospermie - număr scăzut de spermatozoizi
 5. Necrozospermie - sperma care este complet imobilă
 6. Probleme cu eliberarea spermei cauzată de o disfuncție sexuală, a unei obstrucții, vasectomie anterioară sau ejacuare retrogradă
 7. Vericoceles este o frecventă cauză a infertilității masculine, se prezintă ca o varicocelă (venă varicoasă găsită în scrot), iar în momentul în care se supraîncălzește poate conduce la o scădere a numărului de spermatozoizi
 8. Probleme cu erecția și alte disfuncții sexuale

 

Opțiunile de tratament

Sunt cazuri tratabile sau de corectat printr-o operație specifică. Opțiunile de tratament pot include: tratament cu antibiotice - în caz de infecție, corecție prin operație pentru reducerea varicocelului sau prin medicația pentru fertilitate pentru a îmbunătăți producția de spermă.

 În caz că tratamentele expuse nu aduc un succes vizibil sau cauza infertilității masculine este necunoscută sau netratabilă, o procedură IUI (inseminare intra-uterină) sau de Fertilizare In Vitro va fi indicată. 

Tratamentul IUI este procedura prin care sperma este transferată în uter prin intermediul colului uterin, este utilizată frecvent în cazul unei calități precare a spermei sau un număr scăzut de spermatozoizi. Tratamentul FIV poate fi sugerat dacă IUI nu are succes sau infertilitatea femeii este o problemă care contribuie la acest tablou medical.

De obicei sunt cazuri în care se recomanda o procedură numită PICSI, care crește rata de reușită, prin selecția în plăci speciale a spermatozoizilor, pe baza capacității acestora de a se lega de acidul hialuronic, anterior introducerii spermatozoidului în citoplasma ovocitului pentru a se crea embrionul.

Dacă sperma nu apare în materialul seminal, dar sunt produși spermatozoizi, doctorul va fi capabil să  obțină sperma direct din testicule sau din vezică și să o utilizeze pentru a fertiliza un ovocit în laborator.  Această etapă este parte a procedurii de Fertilizare In Vitro. Dacă nici una dintre opțiuni nu sunt compatibile sau fără reușită, doctorul specialist îți va recomanda un donator de spermă sau îți va sugera adopția, pentru a te ajuta să întregești familia.

 

 

Vrem ca aceste cupluri să treacă cu brio peste aceste impasuri ale vieții și să știe că împreună putem lupta împotriva infertilității, prin informare, tratament și proceduri de ultimă generație.

 

Transmite mai departe, să mărim vizibil șansele de prevenție și tratament pentru copii sănătoși și familii cu adevărat fericite!