Chistul ovarian - un semn de alarma? (Dr. Catalin Mihaila)

Alimentatia? Viata sedentara? Fara vizite la ginecolog? Care este cauza chistului ovarian? Femeile se confrunta adesea cu acest diagnostic si de multe ori nici nu este cazul de griji, deoarece studiile stiintifice si tehnologia ne ajuta sa tratam complet aceasta boala ginecologica. Este esential sa cunoastem in detaliu ce este un chist pe ovar, cum se identifica si care este cel mai benefic tratament.

Stiti ca majoritatea chisturilor nu produc durere? Da, sunt asimptomatice, dar uneori se intampla ca femeia sa simta stari de greata, vărsături, balonare, mișcări dureroase ale intestinului și durere în timpul actului sexual.

Ce este un chist ovarian?

Este o acumulare de lichid sau semilichid care apare într-un ovar. Identificarea unui chist ovarian declanseaza o neliniste indelungata, deoarece apare teama legată de malignitate,adevarul insa este ca ele sunt in proportie de peste 80%  benigne la femeile in perioada reproductiva.

Vă întrebați care sunt cele mai frecvente semne și simptome?

Ca și specialist în obstetrica-ginecologie, am întâlnit cazuri când am descoperit chistul accidental dupa o ultrasonografie sau examinare pelvină de rutină. Deși este greu să identificați de acasă anumite semnale clare, puteți să luați în considerare:

  1. Durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior

  2. Tahicardia și hipotensiunea arterială - Acestea pot rezulta din hemoragia cauzată de ruptura chistului foarte rar

  3. Menstruatii neregulate

  4. Indigestie, arsuri la stomac sau satietate precoce

  5. Endometrioame - Acestea sunt asociate cu endometrioza, care provoacă o triadă clasică de perioade dureroase și grele și dispararenie

  6. Constipatie

Ce tratament duce la dispariția chistului?

Recomandările  medicale sunt adaptate fiecarui cazin parte în funcție de profilul dumneavostră medical, pe care îl aflați după o consultație de specialitate.

Tratamentul este indicat pentru a micșora sau a elimina chistul dacă nu dispare singur sau dacă crește în diametru.

În cazul unor chisturi ovariene recurente se pot prescrie contraceptive orale pentru a opri ovulația și pentru a împiedica dezvoltarea de noi chisturi. Contraceptivele orale pot, de asemenea, să vă reducă riscul de apariție a cancerului ovarian. Riscul de apariție a cancerului ovarian este mai mare la femeile aflate în postmenopauză.

Exista insa si tratament chirurgical, medicul poate efectua o laparoscopie pentru a îndepărta chirurgical chistul. Procedura reprezintă o incizie mică lângă buric și apoi introduce un mic instrument în abdomen pentru a elimina chistul.

Ooforerectomia bilaterală și de cele mai multe ori histerectomia ,sunt efectuate la multe femei aflate în postmenopauză cu chisturi ovariene, din cauza incidenței crescute a neoplasmelor la această populație.