Ce înseamnă endometrioza?

Endometrioza, sau cum se mai spune în popor „Boala femeilor neiubite” sau „cancerul care nu te omoară”, afectează multe femei de vârstă reproductivă, provocându-le de cele mai multe ori dureri puternice și fiind o cauză principală de infertilitate feminină. Datorită progreselor medicale, cunoaștem mai multe despre endometrioză decât acum câteva decenii. Cu toate acestea însă, afecțiunea rămâne pentru medici un mister nerezolvat, un tratament medicamentos nefiind decoperit încă.

 

Cum se poate depista dacă aveți endometrioză

Endometrioza este patologia caracterizată prin prezența endometrului (învelișul intern al uterului) în alte parți ale corpului. De obicei, endometrioza este depistată în partea inferioară a abdomenului sau pelvis, însă, in nenumarate cazuri, afecțiunea a fost descoperită și în afara cavității abdominale.

Femeile care sunt diagnosticate cu endometrioză semnalează dureri abdominale, dureri în timpul menstruației, dureri în timpul actului sexual și dificultăți de a rămâne însărcinate. Pentru multe femei durerile sunt ciclice, intensificându-se înainte sau în timpul menstrei, pentru altele însa acestea sunt constante, cronice.

Alte simptome includ:

  • Balonare
  • Constipație
  • Prezența sângelui în urină
  • Dureri în timpul urinării
  • Dificultăți în a concepe
  • Posibile sângerări vaginale anormale.

Sunt cazuri însă, în care endometrioza este asimptomatică, depistarea afecțiunii fiind astfel târzie sau accidentală, spre exemplu - în momentul în care se încearcă a se obține o sarcină pe cale naturală sau în timpul unei operații de legare a trompelor.

Se estimează că endometrioza afectează aproximativ între 3% și 10% dintre femeile de vârstă reproductivă.  Patologia este rareori diagnosticată la fete înainte de pubertate, însă este detectată la aproximativ jumătate din numărul adolescentelor sau tinerelor femei care se confruntă cu dureri în zona pelvică sau menstre dureroase.

Endometrioza poate fi identificată doar prin intervenția numită laparoscopie. Procedura presupune examinarea abdomenului cu ajutorul unei camere video printr-o incizie mică în jurul buricului și preluarea de țesut pentru o examinare ulterioară a unor anomalii.

Cum se manifestă endometrioza?

 Cercetările medicale prezintă diferite explicații despre cauzele apariției endometriozei și felul în care aceasta se manifestă. O teorie susține că o parte din țesutul și sângele din timpul unei menstre ajunge în cavitatea abdominală prin trompele uterine. Acest fenomen se numește în literatura de specialiate „menstruație retrogradată”.

O altă teorie susține că o parte din celulele corpului, în urma unei anomalii, se pot transforma în tipuri de celule prezente doar în invelișul interior al uterului, anume endometru. Această teorie ar putea explica indentificarea endometriozei în locuri neobișnuite cum ar fi deget sau genunchi. O altă posibilitate susținută de diverși cercetători medicali este pătrunderea celulelor endometrului în vasele sangvine prin sistemul limfatic, care ajung într-un final la diferite organe sau alte părți ale corpului. 

De asemenea, șansele de a avea endometrioză cresc de până la 7-10 ori pentru femeile care au antecedente în familie.

Cum afectează endometrioza fertilitatea?

Între 20 și 40% dintre femeile diagnosticate cu infertilitate suferă și de endometrioză. Se consideră că această patologie afectează fertilitatea femeii în două feluri:

  1. În primul rând, poate cauza deformarea trompelor uterine, împiedicând absorbția ovului în timpul ovulației.
  2. În al doilea rând, inflamația cauzată de endometrioză poate afecta funcția normală a ovarelor, ovulelor, trompelor uterine și a uterului.

Ce opțiuni de tratament există?

Din păcate nu există momentan o formă medicamentoasă de tratament. Medicația este folosită în special pentru tratarea simptomelor și nu a cauzei. Pastilele antiinflamatoare precum ibuprofen pot ameliora durerile cauzate de endometrioză. Unii medici prescriu medicamente cu acțiune asupra sistemului hormonal și astfel reduc din intensitatea simptomelor.

Tratamentul endometriozei însă se face pe cale chirurgicală, prin înlăturarea celulelor în cauză. În urma intervenției s-a demonstrat ameliorarea simptomelor cauzate de patologie și sanse mai mari de concepție.

Dacă ați încercat fără rezultate să concepeți un copil și vă numărați printre femeile care suferă de această afecțiune, atunci vă recomand să stabiliți o discuție cu specialistul în fertilitate. Este necesară investigarea amănunțită a situației dumneavoastră, înainte de a stabili cu certitudine necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Vă puteți programa pentru un consult la clinica Ominiclinic, care are deja peste un deceniu de experiență în lupta cu infertilitatea, la numerele de telefon 0232 216 260 sau 0724 394 550.

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, vă invit să citiți articolele de mai jos scrise de medici din clinica noastră: