Cum afectează endometrioza fertilitatea?

Este știut faptul că endometrioza (afecțiunea care se manifestă prin prezența celulelor endometrului din uter în alte părți ale corpului) afectează organele de reproducere.

Cauza exactă a endometriozei rămâne momentan un mister pentru specialiști. Mai multe teorii sunt  cercetate pentru a stabili felul în care apare și se manifestă afecțiunea.

Factorii de risc care ar putea influența apariția bolii sunt:

-          Prima sarcina la o vârstă mai înaintată

-          Menstre cu sângerări abundente, sau cu o durata mai mare de 5 zile

-          Apariția primei menstruații  mai devreme de vârsta de 11 ani

-          Cicluri menstruale mai scurte de 27 de zile

-          Greutate corporala sub limitele normale

-          Antecedente de endometrioză în familie.

 

Factorii care ar putea reduce șansele de apariție a endometriozei sunt:

-          Mai multe sarcini – șansele de apariție ale afecțiunii pot scădea cu fiecare sarcină

-          Prima sarcină la o vârstă timpurie

-          Alăptarea pentru o perioada mai îndelungată

-          Mai mult de 4 ore pe săptămână de exerciții regulate

 

Mai multe informații despre simptomatologia endometrioziei și explicațiile apariției acesteia propuse de cercetători citiți în articolul “Despre endometrioză”.

Îmi afectează boala fertilitatea?

Aproape 3 din 4 femei diagnosticate cu endometrioză prezintă dureri pelvine și/sau menstre dureroase.

Aproximativ 30-40% din femeile care se confruntă cu infertilitate sunt diagnosticate și cu endometrioză.

Femeile de 25+ ani cu endometrioză ar putea întâmpina dificultăți de a rămâne însărcinate.

 

Cum afectează endometrioza fertilitatea?

Celulele endometrului produc anumite substanțe chimice responsabile de inflamarea țesutului. Prezența acestor celule pe ovare, pe trompele uterine sau în exteriorul organelor poate interfera cu posibila sarcină sau afecta dezvoltarea normală a embrionului în primele faze.

Blocarea sau deteriorarea organelor reproducătoare de către endometrioză poate avea una sau mai multe consecințe:

  • afectează ovulația
  • împiedică coborârea ovulului în trompele  uterine
  • împiedică contopirea ovulului cu celulele spermatice

Aceste manifestări, fie individual, fie prin combinație pot cauza infertilitate.

Au fost întâlnite cazuri în care prezența endometriozei la nivelul ovarelor a cauzat o scădere a rezervei ovariene și o calitate/cantitate redusa a  ovocitelor.­­

Cu toate acestea, nu toate femeile diagnosticate cu endometrioză sunt și în același timp infertile. În mod normal, doar un grad avansat al bolii poate constitui un impediment către un rezultat pozitiv de sarcină .

 

Dacă sunteți diagnosticată cu endometrioză și vă doriți un copil ar fi bine să discutați cu un specialist în fertilitate. În urma unei discuții se vor determina pașii următori necesari. S-ar putea sa nu fie necesar un tratament înainte de concepție, sau să vi se recomande niște analize mai detaliate.

Vă puteți programa la o discuție cu unul dintre specialiștii primului Centru de Fertilitate din zona Modovei, OminiClinic, la numerele de telefon: 0232 216 260 sau  0724 394 550

 

Dacă urmez un tratament pot rămâne însărcinată?

Medicația este în special indicată pentru a reduce din intensitatea simptomelor asociate cu endometrioză . Un tratament medicamentos însă, nu a fost descoperit. Singura metodă utilizată cu succes pentru îndepărtarea celulelor endometriale este cea pe cale chirurgicala minim invazivă, anume laparoscopia.

  • Endometrioza cu formă ușoară

În cazul unei forme mai ușoare a patologiei, laparoscopia ar putea îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată. Pentru tratamentul infertilității se recomandă de obicei o stimulare ovariană controlată împreună cu IUI (inseminare intrauterine de spermă ). În cazul în care alți factori de infertilitate nu sunt identificați, atunci șansele de concepție sunt suficient de mari pentru a obține sarcină.

Dacă după 3 cicluri de IUI nu s-a obținut  un rezultat pozitiv, atunci Fertilizarea in Vitro ar putea fi următoarea recomandare.

  • Endometrioza cu formă avansată

După tratamentul prin laparoscopie pentru cazurile de endometrioză cu formă avansată nu s-au observat îmbunătățiri majore a șanselor de a rămâne însărcinată. Șansele de concepție rămân mici chiar și după intervenție, aproximativ 1,5%-2% pe lună.

Unii specialiști în fertilitate recomandă reglarea cu un agonist de GnRH precum Lupron, Synarel sau Zoladex timp până la 6 luni după operație înainte de a încerca o concepție.

Din păcate infertilitatea asociată cu endometrioză avansată este de obicei rezistentă la tratamentul de stimulare ovariană și inseminare intrauterină.

Dacă forma anatomică a pelvisului este distorsionată, inseminarea intrauterina va fi cel mai probabil fără succes. Acestor femei li se recomandă deseori fertilizarea in vitro.

 

Conform studiilor, fertilizarea in vitro în astfel de cazuri este o opțiune viabilă pentru femeile tinere (sub 40 ani), dacă acestea sunt capabile sa producă propriile ovocite în timpul stimulării ovariene. Pentru femeile cu vârsta de peste 40 de ani, șansele de a concepe chiar și prin procedura FIV nu sunt la fel de optimiste.

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, vă invit să citiți articolele de mai jos scrise de medici din clinica noastră: