Infertilitatea secundară

Infertilitatea secundară este definită ca fiind dificultatea unui cuplu, care are cel puțin un copil deja născut, de a obține o nouă sarcină timp de cel puțin un an de încercări.

Acest diagnostic poate crea multă confuzie partenerilor, frustrare și sentimente de copleșire. Probabil deja ați conceput un bebeluș în trecut. Ce se întâmplă însă acum?

Majoritatea consideră infertilitatea primară (dificultatea de a obține prima sarcină) că fiind mai des întâlnită în diagnosticul infertilității de cuplu. Cu toate acestea, șansele sunt la jumătate. Conform statisticii, 11% dintre cuplurile care au deja un copil, se vor confruntă ulterior cu o problemă de a mai concepe, alcătuind cam jumătate din cazurile de infertilitate. Din păcate, multe dintre aceste cupluri nu cer ajutor sau renunță la tratamente. Abandonarea procesului de îmbunătățire a șanselor de concepție vine uneori ca o consecință a anxietății și a durerii confruntării cu boala. Lupta cu infertilitatea secundară nu este fără de provocări și nu este mai ușor de tratat comparativ cu cea primară.

 Cauze

Cauzele infertilității secundare sunt aceleași ca și în situația infertilității primare. Printre acestea se număra:

 • Infertilitatea masculină cauzată de absența spermatozoizilor, anomalii morfologice sau motilitate scăzută
 • Dereglări de ovulație
 • Consumul excesiv de alcool
 • Endometrioză 
 • Trompe uterine înfundate
 • Cicatrici pelvine sau uterine
 • Greutate sub sau peste limita normală
 • Avorturi recurente
 • Afecțiuni autoimune (afecțiuni ale celulelor Natural killer sau NK; anticorpi antispermatici
 • Calitate și/sau cantitatea redusă a spemei 

Indiferent de cauza problemelor voastre de fertilitate, trecerea timpului a dus la apariția unor noi patologii, dereglări sau le-a agravat pe cele deja existențe. În multe dintre cazuri factorul principal este înaintarea în vârstă și diminuarea potențialului fertil. Dacă aveți deja peste 35 de ani, fertilitatea dumneavoastră scade constant și semnificativ de mult. Dacă încercați să concepeți un copil cu un nou partener, este posibil ca acesta să sufere de infertilitate masculină și să fie nevoie de analize amănunțite.

Tratament

Tratamentul infertilității secundare coincide cu cel al infertilității primare, iar primul pas este o discuție în cadrul unei consultații cu medicul specialist în infertilitate. Dacă nu reușiți să rămâneți însărcinată după un an de încercări frecvente neprotejate, sau dacă aveți 35 de ani sau chiar mai mult și nu reușiți să concepeți un bebeluș după 6 luni de încercări frecvente neprotejate, atunci este indicată consultația la medicul specialist. Dacă cunoașteți că suferiți de afecțiuni precum endometrioză sau cicluri menstruale neregulate, vă sfătuim să nu amânați discuția cu domnul sau doamna doctor.

 Ce tratament există?

 1.         Medicamente de stimulare a fertilității

 2.         IUI (Injecție intrauterină de spermă)

 3.         Fertilizare in vitro, deseori în combinație cu ICSI sau PICSI (la clinica noastră recomandăm tehnica ICSI suplimentar la fertilizarea in vitro pentru creșterea șanselor de reușită)

 4.         Intervenția chirurgicală în anumite cazuri, de obicei laparoscopia, pentru desfundarea trompelor blocate sau pentru îndepărtarea endometriozei sau fibroamelor uterine.

Dacă doriți să discutați mai multe despre acest subiect, ne puteți lăsa un mesaj la adresa office@ominimaterna.ro sau vă puteți programa la o discuție la numerele de telefon 0724 394 550 sau 0232 216 260

Implicațiile psihologice

Problemele infertilității secundare nu se rezumă doar la dereglări fiziologice ci au impact și asupra stării emoționale. Dacă suferiți de infertilitate, este probabil să aveți una sau mai multe dintre reacțiile de mai jos:

 • Negarea – “Am născut deja un copil, este imposibil să am o problemă de fertilitate”. Multe cupluri în această situație evită să recunoască adevărata cauză a unei sarcini ce întârzie să apără și de cele mai multe ori refuză să apeleze la ajutorul specialiștilor. Chiar și cuplurile care în urma unor metode de reproducere umană asistată au născut un copil, presupun că problemele de fertilitate au fost vindecate și acceptă cu greu ideea unei reapariții ale acestora.
 • Invidie – este de înțeles sentimentul de invidie pe care îl puteți avea față de familiile care reușesc fără eforturi prea mari să conceapă un bebeluș. Ați putea simți că nu mai aveți nimic în comun cu prietenii ale căror familii continuă să crească și să aibă mai mulți copii.
 • Izolare – infertilitatea secundară poate dizolva sentimentul de apartenență la un grup. Faptul că deja aveți un copil poate împiedica comunicarea cu alte cupluri infertile, dar și cu părinții care au mai mult de unul sau doi copii. Mai mult decât atât, problemele de infertilitate cauzează și stres în relație și se poate ajunge la deficiențe de comunicare cu partenerul dumneavoastră.
 • Regret – Ați putea trăi dezvoltarea copilului vostru precum: prima zi de grădiniță, învățatul mersului pe bicicletă ș.a. cu bucurie și tristețe în același timp, crezând că nu veți mai trăi aceleași momente din nou.
 • Vinovăție – Poate fi dificil sentimentul de neputiință în a oferi copilului vostru un frățior sau o soră. Există probabilitatea să vă simțiți vinovată că vă doriți încă un alt copil și că nu sunteți fericită în totalitate cu cel căruia deja i-ați dat viață.
 • Anxietate – Numeroase analize, consultații, ecografii, injecții zilnice făcute doar cu programare... Toate acestea pot fi și mai dificile pentru părinții cu un copil mic. Aspectul financiar este un alt impediment, mulți ajung să își pună întrebarea: “Îmi pot permite tratamentul de fertilitate și cheltuielile cu cel mic la grădiniță sau școală?” Anxietatea este astfel la cote maxime.

Din păcate, toate aceste dificultăți fac parte din experiența problemelor de fertilitate și al tratamentului ulterior. Asemănător infertilității primare, dumneavoastră și partenerul veți avea de înfruntat împreună evenientele plăcute și mai puțin plăcute legate de acestea. Încercați să vă relaxați cu ajutorul unor tehnici speciale pentru diminuarea stresului resimțit.

Dacă simțiți că emoțiile vă copleșesc și nu mai sunteți în stare să le faceți față, vorbiți cu partenerul dumneavoastră, o persoană de încredere sau cu un specialist precum un psihoterapeut. Dacă nu știți la ce specialist să apelați, vă puteți programa la o discuție cu psihoterapeutul în cadrul clinicii noastre. Programările pentru consultații se fac la numerele de telefon 0724 394 550 sau 0232 216 260