Vârsta și fertilitatea

La începutul deciziei de a întemeia o familie, probabil va întrebați în cât timp puteți rămâne însărcinată și după câte încercări veți putea deveni mamă. Probabil ați decis în trecut să amânați sarcina până când va veni momentul potrivit, sau probabil încă nu planificați să aveți acum un bebeluș. În situația aceasta se regăsesc multe femei, care își doresc o sarcină în viitor, însă după ce se realizează profesional sau după ce se vor simți pregătite în a-și asuma responsabilitatea de a deveni părinte. Toate însă au timpul lor. Cu această amânare, șansele de a deveni mame se reduc, nu toate însă cunosc acest lucru. Uneori poate fi chiar prea târziu...

Mai jos discutăm despre cum este afectată fertilitatea o dată cu trecerea anilor și care sunt complicațiile pentru femeile care își doresc sau chiar rămân însărcinate după o anumită vârstă.

Afectează vârstă fertilitatea?

Da! Fertilitatea femeilor începe să scadă constant în jurul vârstei de 30 de ani și se reduce și mai drastic după 35 de ani. O dată cu înaintarea în vârstă șansele spre o sarcină scad, în timp ce probabilitatea de apariție a unei forme de infertilitate crește. Majoritatea femeilor care au în jur de 35 de ani încă mai pot concepe natural un bebeluș, însă doar în cazul în care nu se confruntă cu probleme majore de fertilitate. După această vârstă însă situația se schimbă dramatic. Procentul femeilor care se vor confrunta cu infertilitate, avort spontan sau o problemă în timpul sarcinii crește ascendent. În jurul vârstei de 40 de ani, doar 2 din 5 femei (adică mai puțin de 50%!) vor putea da viață bebelușului pe care și-l doresc. Datorită acestui fenomen, tot mai mulți apelează la fertilizarea in vitro pentru a reuși cu ajutorul tehnologiei, acolo unde natura nu mai poate oferi. Deși tot mai multe paciente de peste 40 de ani apelează la metode de reproducere umană asistată folosind ovocite proprii, șansele de reușită la această vârstă scad, și nici noile avansări în domeniul tehnico-medical nu aduc îmbunătățiri.

Din punct de vedere biologic, cea mai bună vârstă de a întemeia o familie este până la 35 de ani!

Comparativ cu fertilitatea femeii care are un traseu bine definit, bărbații continuă să rămână fertili mult mai mult timp, urmând că fertilitatea să descrească gradual ușor pe parcursul timpului, influențată și de factori de mediu sau comportamentali precum: fumat, consum excesiv de alcool, anumite substanțe chimice sau medicamente etc. Sunt cazuri în care unii bărbații își păstrează fertilitatea și în jurul vârstei de 50 sau chiar mai mult de atât – însă în același timp apar pe parcurs și șanse mai mari de a avea o formă sau alta de infertilitate.

Care sunt consecințele unei sarcini târzii?

Un alt aspect important de abordat pentru femeile care rămân însărcinate după 35 de ani sunt șansele mai mari de sarcină multiplă. Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât șansele de a concepe gemeni non-identici crește. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că organismul femeii trebuie să producă mai mulți hormoni pentru a avea loc ovulația. Acest hormon se numește FSH (follicle stimulating hormone), care, din cauza numărului mai mic de ovule viabile rămase în ovare, este secretat în cantități mai mari. Acest “surplus” de FSH poate determina ruperea mai multor foliculi și eliberarea mai multor ovocite. Rezultatul? Sarcina multiplă.

Nici sarcina singulară pentru femeile mai înaintate în vârstă nu este fără de probleme. Pot apărea diverse complicații în timpul sarcinii și/sau o naștere mai dificilă. Numeroasele cercetări în domeniu și observațiile făcute în timpul acestor sarcini au scos la iveală o serie de efecte negative care pot afecta atât viitoarea mamă de peste 40 de ani, cât și fătul.

-          Femeile mai în vârstă au șanse mai mari de a concepe un copil cu defecte sau anomalii genetice

-          După 40 de ani șansele că sarcina să se termine cu un avort spontan sunt mai mari decât șansele de a duce sarcina până la naștere.

-          O femeie de peste 35 de ani este de 2.5 ori mai susceptibilă de a naște un copil mort în comparație cu o femeie mai tânără. După 40 de ani probabilitatea este de 5 ori mai mare comparativ cu o femeie sub 35 de ani.

-          Există riscul de complicații în timpul sarcinii/nașterii, precum: diabet gestational, ruperea placentei sau placentă praevia (creșterea placentei în partea inferioară a uterului și acoperirea parțială sau completă a deschiderii colului uterin).

În cazul în care vă doriți un copil în viitor, însă nu vă simțiți încă pregătită pentru o sarcină, este indicat înainte să discutați cu un specialist. Echipa noastră medicală vă poate examina starea generală a fertilității dumneavoastră și a partenerului și vă poate oferi indicații în legătură cu vârsta până la care vi se recomandă să rămâneți însărcinată, în concordanță cu cazul dumneavoastră individualizat. Pentru a putea preveni apariția unor eventuale probleme de fertilitate sau agravarea infertilității (dacă există) este indicată planificarea familială din timp. La OminiMaterna, primul centru de fertilitate din zona Moldovei, vă stau la dispoziție pentru aceasta specialiști din diferite domenii medicale precum: psihologie, ginecologie, fertilitate, endocrinologie ș.a.

Dacă însă încercați activ să rămâneți însărcinată și întâmpinați dificultăți de a concepe natural, indiferent de vârstă, vă recomandăm să vă programați la o consultație. Medicii noștri supraspecializați în probleme de fertilitate vă pot oferi soluții și tratamente de reproducere umană asistată pentru a va îndeplini visul de a deveni mama/părinți.

Primul pas este să ne contactați la numerele de telefon: (004) 0724 394 550,  (004) 0232 216 260 sau adresa de email: office@ominimaterna.ro