Sindromul de hiperstimulare ovariana

Sindromul de hiperstimulare ovariana (OHSS) poate aparea la femeile care folosesc tratamente injectabile hormonale pentru a stimula dezvoltarea foliculilor din ovare. Tratamentul este utilizat pentru procedura de Fertilizare in Vitro, inductia medicamentoasa a ovulatiei sau pentru inseminare intrauterina.

O cantitate prea mare de hormoni administrati medicamentos  sau o reactive exagerata a organismului poate induce sindromul hiperstimularii ovariene, care se manifesta prin inflamatia dureroasa a ovarelor. Sunt cazuri in care femeile au dezvoltat si o forma severa a acestui sindrom, manifestand stari de voma, dificultati de respiratie, dureri abdominale si o rapida crestere in greutate.

Mai rar, OHSS poate aparea in timpul tratamentelor de fertilitate administrate pe cale orala, cum ar fi Clomid sau Serophene. Au fost relatate si situatii in care femeile au dezvoltat sindromul hiperstimularii ovariene spontan, fara a fi urmat anterior un tratament de fertilitate.

Sindromul hiperstimularii ovariene poate fi clasificat, in functie de gradul de severitate astfel:

Sindrom usor:

  • Grad 1 – umflare si disconfort in zona abdominala  //balonare
  • Grad 2 – umflare si disconfort in zona abdominala, greuturi, stari de voma si/sau diaree, cresterea in volum a ovarelor cu 5-12 cm

Sindrom moderat:

  • Grad 3 – pe langa simptomele sindormului usor se pot constata ecografic ascite (acumulare de lichid in interiorul cavitatii peritoneale)

Sindrom sever:

  • Grad 4 – sunt prezente toate caracteristicile sindromului moderat, dovezi clinice a prezentei ascitelor si/sau hidrotorax insotita de dificultati in respiratie
  • Grad 5 – Toate caracteristicile de mai sus insotite de modificari in volumul sanguin, cresterea vascozitatii sanguine datorita hemoconcentrarii, functii renale scazute

Tratament

Tratamentul sindromul hiperstimularii ovariene difera in functie de gradul de severitate al acestuia. Sindromul usor poate fi ameliorat si tinut sub control pana la disparitia simptomelor prin hidratare corespunzatoara, drenajul surplusului de lichid din zona abdominala, medicatii contra greturilor, examinari si ecografii, analize de sange etc.

Daca insa OHSS trece spre o forma mai severa, este necesara internarea de urgenta intr-un spital care detine o sectie de terapie intensiva pentru monitorizare si o forma mai complexa de tratament, care ar putea include: anticoagulante, hormonul gonadotropin (Gn-RH) pentru a suprima activitatea ovariana s.a.